Mosseltjes zijn tegenwoordig zo’n 9 maanden in het jaar beschikbaar. Waar vroeger werd vastgehouden aan de vuistregel dat mosselen verkrijgbaar zijn in de maanden met een ‘r’ in de naam, is het tegenwoordig een betere vuistregel om te zeggen dat we verse mosselen in de seizoenen met de ‘r’ kunnen krijgen, sinds het vervoeren van de mosselen gekoeld kan. Mosselen zijn er dus in de zomer, herfst en winter!
De mossel is het belangrijkste product in de Nederlandse schelpdierenkweek. Yerseke, in Zeeland, is de mosselhoofdstad van Noordwest-Europa: een eigen mosselveiling en verwerking van ongeveer 90 (!) miljoen kilo mosselen per jaar. Ruim 50 miljoen mosselen komen uit Nederlandse wateren en daarvan eten wij in Nederland zo’n 10 miljoen kilo per jaar zelf op.
In Nederland kweken we mosselen op twee verschillende manieren: bodemcultuur en hangcultuur. Bodemcultuurmosselen groeien op de bodem van een kweekperceel. Dit is de traditionele manier van mosselen kweken en ook de populairste. De hangcultuurmosselen hangen in netten in het water. De mosselen groeien sneller, maar zitten in een minder sterke schelp, waardoor ze minder lang houdbaar zijn. Deze mosselen hoeven echter niet meer verwaterd te worden omdat ze al zandvrij zijn.
Mosselen zijn gezond en veel mensen vinden de lekker. Naast de klassieke manier van bereiden kun je er nog allerlei dingen mee doen. Hier drie (en een kleine bonus) recepten met ‘onze’ mosselen.
Mosselen schoonmaken
Eigenlijk worden mosselen tegenwoordig altijd schoon en panklaar geleverd, maar een laatste controle thuis, wat we ‘schoonmaken’ noemen is nog nodig. Open de verpakking en stort de mosselen in een lege spoelbak. Spoel de mosselen af onder koud stromend water en ga met je handen grondig door de berg schelpen. Omdat mosselen niet van zoet water en ruw door elkaar geschud worden houden zullen de schelpen van de levende mosselen langzaam sluiten. Check de mosselen. Gooi kapotte schelpen weg en controleer de ‘gapers’. Deze mosselen staan min of meer al open. Geef ze een tik op het aanrecht en gooi ze weg wanneer ze nog niet sluiten. Giet de mosseltjes af en wacht niet te lang met het verder verwerken ervan.
RAUW
Wist je dat je mosselen, net zoals oesters, rauw kunt eten? In Nederland is dit helemaal niet populair, maar in Frankrijk en Italië wordt dit als delicatesse gezien. De mosseltjes moeten hiervoor wel erg vers zijn. Maak ze open met een kort, recht mesje door de mossel eerst rond te gaan met het mes zodat alle spieren van de mossel loskomen. Duw uiteindelijk met je vingers de mossel open. Maak de mossel verder los van de schelp. Een druppel citroensap en verse peper en klaar is kees.
ZEEUWSE MOSSELEN
2 personen, hoofd
Ingrediënten: 2 kg mosselen 1 witte ui 30 g bladselderij
30 g bladpeterselie 1 prei 25 g boter 200 ml pils, donker bier of droge witte wijn
Zwarte peper
Bereidingswijze: Maak de mosselen schoon zoals hierboven beschreven. Pel de ui en snijd de ui in fijne halve ringen. Snijd de selderij en peterselie grof. Maak de prei schoon en verwijder eventueel de buitenste laag. Snijd in halve ringen.
Voeg de boter toe aan een grote pan en voeg wanneer de boter gesmolten is de groente en kruiden toe. Fruit even aan en voeg dan het bier of de wijn toe. Breng aan de kook en voeg dan de mosselen toe. Doe de deksel op de pan en op hoog vuur weer aan de kook. Schud af en toe met de pan of roer door met een houten lepel. De precieze kooktijd is afhankelijk van de grootte en hoeveelheid van de mosselen, maar als de meeste schelpen geopend zijn kun je de pan van het vuur halen.
Lekker met bruinbrood (om in het mosselvocht te dippen) of frietjes.
THAISE MOSSELTJES
Ingrediënten:
2 kg mosselen
Een duim verse gember 2 tenen knoflook
1 chili 15 g koriander
1 eetl. tomatenpuree
2 stengels sereh
Een scheutje vissaus
Een scheutje olie
200 ml kokosmelk
Bereidingswijze:
Maak de mosselen schoon zoals hierboven beschreven.
Schil de gember met een theelepeltje en pel de knoflook. Voeg de gember, knoflook, chili, koriander (inclusief steeltjes) tomatenpuree, sereh, vissaus en een scheutje olie toe aan een keukenmachine. Mix tot er een gladde pasta ontstaat.
Voeg de pasta toe aan een hete wok. Verwarm de pasta even in de wok en voeg de mosselen toe. Zet het vuur op het hoogst. Wanneer de mosselen vrijwel allemaal openstaan mag de kokosmelk erbij. Schud nog een keer goed met de pan.
Lekker met naanbrood of Turks brood.
MOSSELTJES MET CHORIZO EN TOMAAT
2 personen, hoofd
Ingrediënten:
2 kg mosselen 1 witte ui 100 g chorizo 1 chili Olijfolie 1 blik tomatenblokjes 200 ml droge witte wijn 100 ml water 30 g peterselie
Bereidingswijze Pel de ui en snijd deze fijn. Snijd de chorizo in kleine blokjes. Snijd de chili in dunne ringetjes.
Voeg een scheutje olijfolie toe aan een pan en bak hierin de ui, chili en chorizo tot de ui glazig is. Voeg de tomatenblokjes, het water en de wijn toe en breng op smaak met zout en peper. Laat een kwartier sudderen.
Zet het vuur hoog en voeg de mosselen toe. Leg de deksel op de pan en laat even koken tot de meeste mossels open zijn. Hak intussen de peterselie en voeg op het laatst toe.
Lekker met brood of frietjes.
댓글