Het werd echt stil aan tafel toen we een hap namen van deze vegashoarma. De paddenstoelen waren umami en de ingelegde kool was fris en knapperig, de knoflooksaus geeft je dat stoute gevoel van genieten van de kebabzak om de hoek na een avondje stappen. Deze shoarma is een winnaar.
Oesterzwammen worden veel gebruikt als vleesvervanger. De paddenstoelen hebben een iets zoetere smaak en kunnen een vleesachtige structuur krijgen wanneer je deze op een bepaalde manier bereidt. Door ze in de oven te bereiden verliezen deze wat vocht en blijft er een stevige paddenstoel over vol smaak.
Het geheim van dit recept is misschien wel de Chipotle in Adobo. Chipotle is een jalapeñopeper die is gedroogd met rook. De chili is rokerig en pittig. De pepers zitten in een blikje met Adobosaus: een marinade van paprika, oregano, zout, knoflook en azijn. Dit heilige goedje komt uit de Mexicaanse keuken. Het mooiste is nog wel dat een blikje hiervan maar €1,50 kost in de dichtstbijzijnde supermarkt en gaat een hele lange tijd mee.
Voor 2 personen
Ingrediënten:
300 g oesterzwam 1 theel. Chipotle pepers in Adobosaus
1 theel. Komijn zout en peper
4 pita’s of flatbreads
Voor de coleslaw:
½ rode kool 1 rode ui
15 g koriander
100 ml witte wijnazijn 2 eetl. Witte suiker 1 eetl. Zout
Voor de knoflooksaus: 150 g Griekse yoghurt 10% vet 2 eetl. Mayonaise 2 tenen knoflook 1 limoen een snufje komijn Zout en peper
Optioneel: Sambal Oelek
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Maak een insnede in de halve rode kool. Snijd er nu zo dun mogelijke reepjes van. Pel de rode ui en snijd deze in halve ringen, ook zo dun mogelijk. Hak de koriander, met steel en al, fijn.
Meng in een kom de azijn, de suiker en het zout door elkaar. Roer tot de suiker en zout grotendeels zijn opgelost. Voeg dan de rode kool toe aan het azijnmengsel. Knijp een paar keer stevig in de kool en meng goed met de azijn. Dek af en zet weg. Hoe langer hoe beter.
Trek de oesterzwammen met je vingers uit elkaar in dunne reepjes. Hak een theelepel van de chipotle pepers fijn en voeg toe aan de geplukte paddenstoelen samen met de komijn, zout en peper. Leg de oesterzwammen verspreid over een bakplaat, doe er een beetje olieoverheen en schuif in de oven voor 40-45 minuten. Roer regelmatig om maar laat op het laatst een beetje tijd over om lekker knapperig te worden.
Pel de knoflook en hak deze heel fijn. Voeg een snufje zout toe aan de gehakte knoflook en druk met de zijkant van het lemmet* van een mes de knoflook tot een fijne paste. Rasp de limoen. Meng nu de knoflook met de yoghurt, de mayonaise, het sap van ½ limoen en een snufje komijn. Breng op smaak met zout en peper. Zet eventjes weg.
Leg de pita’s even in de oven of op een grill en snijd deze open. Smeer een beetje van de knoflooksaus in de pita, leg er een beetje ingelegde rode kool in en voeg de paddenstoelenshoarma toe. Voeg eventueel een beetje sambal toe aan de pita als je van pittig houdt.
Eet smakelijk!
* Het lemmet is het gedeelte van een mes waarmee gesneden wordt. Het deel waar men het mes beetpakt (het handvat) wordt heft genoemd.
Comments