Sunday Curry Night! De komende weken post ik op elke zondag een curry, of iets wat daar bij geserveerd kan worden. Ik trap af met mijn versie van een Thaise groene curry.
Thaise curry’s worden meestal ingedeeld in drie kleuren: rood, geel en groen. Deze kleuren verwijzen traditioneel gezien naar de chilipepers waarmee de curry wordt gemaakt. Elke chili heeft zijn eigen karakteristieken. Tegenwoordig gaat het minder om de chili’s en meer over de smaakeigenschappen van deze kleuren. In het geval van de groene curry gaat het vooral om limoen, koriander en basilicum. Dit is mijn recept geïnspireerd door traditionele groene curry’s.
In dit recept spelen oesterzwammen een grote rol. De paddenstoelen krijgen een vlezige textuur en daarom kan je prima vlees weglaten. Heb ik je nog niet overtuigd of heb je gewoon zin in een stukje vlees: in het recept staat ook de optie om kippendijen toe te voegen.
4 personen
Ingrediënten: 3 tenen knoflook 2 sjalotjes een duim gember 2 stengels citroengras 1 (groene) chilipeper
1 bos Koriander 2 limoenen
2 eetl. vissaus 1 eetl. sojasaus scheut olijfolie
½ bosje basilicum of Thaise basilicum
300 g oesterzwam 200 ml kokosmelk 200 g peultjes
Optioneel: een handje pinda’s of cashewnoten
Optioneel: 500 g kippendijen, in blokjes
Ook nodig: een blender / keukenmachine / staafmixer rasp
Bereidingswijze: Voor de currypasta: pel de knoflook en de sjalotjes. Snijd de sjalot in vieren. Pel met een theelepeltje het schil van de gember en snijd in grove plakken. Verwijder het buitenste blad van het citroengras, deze is vaak heel taai. Snijd het citroengras een paar stukken. Snijd de chili open en verwijder eventueel de zaadlijsten, afhankelijk van hoe heet je je curry wilt. Snijd de steeltjes van de koriander en leg de blaadjes even weg. Doe hetzelfde met de basilicum. Rasp de limoenen. Voeg al deze ingrediënten toe aan een blender met de vissaus, sojasaus en het sap van één limoen en maal tot een fijne currypasta. Scheur met je vingers de oesterzwam in kleinere stukjes. Rooster in een wok of pan de paddenstoelen zonder olie tot ze een beetje verkleuren. Voeg nu een scheut olie toe aan de wok.
Wanneer je deze curry maakt met kip voeg deze dan nu toe en bak even mee.
Voeg de currypasta toe en bak even kort mee. Wanneer het even bubbelt voeg je de kokosmelk toe. Laat de curry even vijf minuten pruttelen voordat je de peultjes toevoegt.
Proef de curry en breng op smaak met peper, sojasaus en het sap van de tweede limoen. Haal van het vuur en strooi wat van de koriander- en basilicumblaadjes en een handje geroosterde pinda’s of cashewnoten over de curry. Serveer met rijst en/of naanbrood.
Eet smakelijk!
TIP: Maak voldoende currypasta en bewaar deze in gesteriliseerde (jam)potjes in je koelkast of vries deze in. Zo heb je de volgende keer in razend vlug een heerlijke curry op tafel.
Comments